10.2.2016

Opetellaan taitoja

Käsityökoulun ja kuvataidekoulun teemana on tänä lukuvuotena ”hovi”. Aloitimme miettimällä, että mitä kaikkea siihen sanaan liittyy. Timantteja, kruunuja, valtaistuin jne. sekä mitkä värit liittyvät hovielämään. Jokaiseen työhön liittyy oppilaan omaa suunnittelua ja erilaisia mallejakin luonnostellaan. Toteutusvaiheessa opitaan perusasioita kuten esim. langan pujottamista neulaan, solmun tekemistä, kankaan leikkaamista, ompelutekniikoita jne. Aloitimme syksyn valmistamalla paperiset kruunut ja taikasauvat.


Villaa ja saippuaa

Villan huovuttaminen on lapsista hauskaa, kun siinä saa löträtä veden ja saippuan kanssa. Saippuakupliakin melkein pääsee puhaltamaan. Hovineidoilla on tietenkin paljon koruja tai muita aarteita. Niitä varten huovutimme kiven päälle korurasiat.

Nyt keväällä jatkamme huovuttamista valmistamalla hiuspannan. Valmiista huovasta leikataan kukkia ja niillä sekä helmillä koristellaan hovineitojen hiuskoristeet.


Pehmoleluja


Käsityökoululaiset haluaisivat aina heti viedä kotiin tai ainakin näyttää äidille tunneilla tekemiään tuotteita. Kauhean innokkaasti en niitä anna kotiin vietäväksi, koska työt halutaan laittaa esille kevään näyttelyyn, jotta mahdollsimman moni näkisi, mitä kaikkea käsityökoulussa tehdään.
Pehmolelussa käytettiin samaa peruskaavaa, mutta jokainen päätti itse, minkä eläin siitä loppujen lopuksi tuli. Erilaisilla korvilla syntyi pupuja, kissoja, valaita jne. 
Kuvassa valmiit pehmolelut joulutunnelmissa kotiin vietäviksi.


Erilaisia materiaaleja


Työt eivät suinkaan valmistu yhdellä kertaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on mobilen valmistus. Syksyllä tehtiin paperimassasta piparimuotteja apuna käyttäen koristeita. Joku ehti tehdä vain muutaman, toiset melkein kaksikymmentä. Kun ne olivat kuivuneet, maalattiin ne vesiväreillä. Pajukranssit päällystettiin leveällä paperinarulla, joka oli ensin avattu. Siinä hommassa pienet sormet joutuivatkin koville. Kuvioiden kiinnittämisessä opittiin langan pujottamista neulaan ja solmujen tekemistä ja tietenkin kolmiulotteista ajattelukykyä.Joskus tehädään myös nopeita töitä, jotka valmistuvat yhdellä kerralla
 kuten nämä nimikirjaimella koristellut heijastinavaimenperät. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti