17.9.2014

Vanhaa, uutta ja tulevaa

Opiston 50-vuotisjuhliin liittyvää juhlanäyttelyn suunnittelu on täydessä vauhdissa. Nimi on jo valmiina, se on tuo otsikko. Tarkoitus on tuoda näytteille ennen kursseilla tehtyjä töitä ja niitä, mitä nykyään valmistetaan. Monet vanhat tuotteet lienevät kovassa käytös kuluneet tai jopa poistuneet käytössä, mutta muistoja varmasti on jäänyt. Hienoa olisi saada esille samalta henkilöltä vanhaa ja uutta ja ennen kaikkea tarinaa siitä, mitä kaikkea on tullut kansalaisopistossa opiskeltua ja miten se on vaikuttanut elämään.
  

Monenlaista on tehty ja valmistettu 

 

Tämä lehti-ilmoitus on 60-luvulta.
Näyttelypalaverissa opiston vanhempi henkilökunta muisteli vanhoja kurssiaiheita. Teknistentöiden opettaja Arto Kallionpää on ollut valmistamassa rumpua, joka tehtiin juuri teurastetun lehmän nahasta. Kurssi pidettiin ulkona, koska työ oli hiukan likaista ja haisevaa. Rumpu on vielä jäljellä.
Kanootteja ja kajakkeja valmistettiin lasikuidusta, joka silloin oli uusi materiaali, 90-luvun alkupuolella.  Olisiko niitä vielä jäljellä? Käytetty muotti kuulemma on vielä tallella.

Opistosihteeri Alli Leppä käyttää edelleen kylminä pakkaspäivinä tallukkaita, jotka hän on valmistanut opistouransa alkuaikoina.  Monelle muullekin kurssille kuten tuohityökurssille Alli on osallistunut. Muistoja niitäkin enemmän hänellä on kurssien suunnittelusta, toteutuksesta ja yleensäkin opistotoiminnan muuttumisesta. Ennen esimerkiksi kursseille ilmoittauduttiin konkreettisesti opiston toimistolla ja ilmoittautumisen alkaessa jonot olivat kadulle saakka. Nykyään suurin osa kurssilaisista ilmoittautuu sähköisesti Internetin kautta.

Ennen vanhaan kursseilla valmistetut tuotteet tulivat todelliseen tarpeeseen. Kudottiin mattoja lattialle, kankaita vaatteiksi ja sisutukseen, pärekoreja peruna- ja marjakoreiksi. Miehet olivat myös ahkeria kurssilaisia. He valmistivat tuoleja, pöytiä ja jopa ikkunoita omaan kotiin. Hyvin vaativiakin töitä kuten keinustuoleja, kehtoja ja mahalipastoja on valmistettu, muistelee teknistentöiden opettaja Arto Kallionpää. Opiston opiskelijoista on tällä hetkellä noin 2/3 naisia ja 1/3 miehiä.

Juhlia ja näyttelyjä järjestettiin vuosittain

 

Kuvia ja lehtileikkeitä

Rehtori Markku Nurmi on koko viime kevään selannut vanhoja paikallislehtiä eri vuosikymmeniltä etsien opiston historiaan liittyviä juttuja. Leikekirjat on myös käyty läpi. Vanhoja kuvia opiston kursseilta on myös löytynyt. Näistä kaikista ja kurssiluetteloista kootaan näyttelyyn videoesitys, joka varmasti herättää monenlaisia muistoja 50 vuoden ajalta.


 

Kerro meille opistomuistosi!

Opettajienkokouksessa opettajat saivat tehtäväksi pyytää opiskelijoita miettimään, mitä kaikkea he ovat vuosien varrella valmistaneet kädentaito- ja taidekursseilla. Muutosta on jo se, että ennen vanhaan puhuttiin piireistä, mutta nyt opisto järjestää kursseja ja puhutaan ryhmistä.

Parina torstaina 18.9. ja 2.10. klo 14.30-16.45 Opintolassa kokoontuu Käsityömuistelut –kurssi, jonne voit tulla kertomaan omat opistomuistosi.  Tervetulleita ovat niin käsitöihin kuin taiteen tekemiseen liittyvät muistot. Samalla kartoitetaan, mitä tuotteita näyttelyyn on tarjolla.
Vielä ei kannata näyttelyyn tulevia töitä tuoda opistolle vaan vasta lähempänä näyttelyn rakentamista. Nyt tarvitaan vain tietoa siitä, mitä kaikkea olisi tarjolla.
Pistäydy siis muistelutilaisuudessa tai ota yhteyttä opiston vakituiseen henkilökuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti