2.9.2015

Kansalaisopisto panostaa kurssitarjonnassa monipuolisuuteen

Useita opiskelijoilta saatuja kurssitoiveita on voitu toteuttaa kansalaisopiston syyskauden opetusohjelmassa, joka jaettiin kaikkiin talouksiin Kauhajoella, Karijoella ja Isojoella viime viikolla. Tarjolla on kokolukuvuoden pituisia perinteisiä kursseja, mutta myös paljon rajattuihin aiheisiin keskittyviä lyhyt- ja viikonloppukursseja, koska niitä toivotaan paljon.

Yksi näistä toivotuista kursseista on sukututkimus, johon nyt pääsee perehtymään lokakuussa alkavalla lyhytkurssilla.

Toinen erityisesti toivottu aihe on ollut huonekalujen verhoilu. Kurssille sopivat tilat löytyivät Sanssin koululta, jossa on myös työskentelyssä tarvittavat paineilmavälineet. Koko lukuvuoden kurssilla saa jo paljon aikaiseksi.
Kuvahaun tulos haulle perinteinen verhoilu

Yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa järjestetään lastenhoitajakurssi neljänä lauantaina. Kurssin esittely ei ehtinyt painettuun ohjelmaan, mutta netistä siitä löytyvät kaikki tiedot.

Perinteistä ja uutta kädentaidoissa

Kauhajoella järjestettiin elokuun alussa kansallispukutuuletus ja siellä oli paljon puvuista innostunutta väkeä. Jos sinulla on vanha puku, joka tarvitsee korjausta tai uusia osia tai haluaisit alkaa valmistamaan uutta pukua, se onnistuu nyt opiston kurssilla. Samalla kurssilla voi myös ommella karjalaisen naisen kansanpukua feresiä. Muutaman vuoden päästä on Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja silloin puvuille varmaankin on käyttöä.
Sarafaanin eli feresin ompelua


Kansallispuvun paidan ompelua

Kuivabetonista valmistetut tuotteita sisutuksessa ja puutarhassa on ollut esillä lehdistössä jo pitkää ja nyt niitä voi tehdä myös opiston kurssilla. Kynttilänjalkoja, saapasruukkuja ja vaikka pikkujakkaroita voidaan valaa erilaisiin muotteihin., joiksi käyvät vanhat kakkuvuoat, kipot, pullot ja tietenkin vanhat saappaat.Taidetta ja muotoilua

Grafiikka on aikaa vievä, mutta antoisa kuvataiteen laji. Yhdessä illassa ei paljoa saa aikaiseksi. Siksi kurssiajankohta on nyt muutettu sunnuntaiksi ja toivotaan, että alan harrastajat ottavat kurssin omakseen. Temperamaalaus on myös uutta. Kurssilla valmistetaan käytettävät maalit alusta alkaen itse kuten myös maalauksessa käytettävä perinteinen liitupohjuste.Tietotekniikkaa joka lähtöön

Tietotekniikka puolella on edelleen tarjolla perinteisiä alkeis- ja jatkokursseja, mutta myös paljon ihan uutta. Kädentaitojen harrastajille on suunnattu Kässää netissä -kurssi, jossa tutustutaan käsityöaiheisiin verkkosivuihin kuten blogeihin, verkkokauppoihin, sosiaalisenmedian sivustoihin Facebookissa ja pinterestissä jne.. Kurssilla ei siis tehdä käsitöitä vaan tutustutaan netin valtavaan mahdollisuuteen saada ideoita omaan tekemiseen. Mukaan kannattaa tulla, vaikka ATK -taidot eivät olisikaan kovin hyvin hallinnassa. Ehkä tästä syttyy kipinä opetella niitä lisää.
Kuvahaun tulos haulle ravelry

Monella valokuvat jäävät nykyään kameraan tai tietokoneen kovalevylle tai sitten pahimmassa tapauksessa katoavat bittiavaruuteen. Valokuvakirjojen tekemistä voi tulla opettelemaan päiväkurssilla. Kirjaa voi tehdä opiston koneilla tai sitten omalla läppärillä, jos se tuntuu mukavammalta. 

Kuvahaun tulos haulle ifolor
Valokuvauksesta on myös erikseen järjestelmäkameralle ja pokkarikameralle suunnatut kurssit sekä myös kuvankäsittelyä voi opetella marraskuussa lyhytkurssilla.

Tiedon haussa google on varmasti jokaiselle tuttu, mutta google tarjoaa myös paljon muuta. Modernit pilvipalvelut Google Apps ja MS OneDrive tulevat tutuiksi syyskuussa alkavalla kuuden kokoontumisen kurssilla. Sosiaalinen media yksityiskäytössä, viestinnässä ja markkinoinnissa -kurssi taas tutustuttaa Facebookin yksityiskäyttöön sekä käyttöön markkinoinnissa ja viestinnässä.

Ruuanvalmistusta

Uutta ovat myös ruokakurssit. Kiireisen kokin kotiruokaa- ja Leipurin herkkuja -kurssit saatiin ohjelmaan, kun yläasteen kotitalousopettajat innostuivat lähtemään opettamaan näitä kaikille tarpeellisia taitoja myös opistossa.
Viime keväänä suuren suosion saavutti
Syötävät koristeet hedelmistä ja vihanneksista –kurssi
 ja se siksi se otettiin uudelleen ohjelmaan. 

Hyvinvointia liikunnasta

Opiston tarjonnassa on tulevana lukuvuotena kolmekymmentä liikunnan, rentoutumisen, joogan ja tanssin kurssia. Rivitanssia on myös toivottu ja nyt lännenhatut ja bootsit voi kaivaa esiin ja tulla opettelemaan rytmikkään tanssin kuvioita.  Liikuntaryhmien opettajia on etsitty oikein urakalla ja joistakin edellisen kauden ryhmistä piti luopua. Tosin, jos innostuneita vetäjiä vielä löytyy, voidaan perustaa uusia kursseja jumppaajille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti