18.11.2013

Pataluhia ja muita olkitöitä Karijoella

Jos aikoo tehdä olkitöitä jouluksi, pitää olla liikkeellä jo kesällä.  Elokuussa kävin Luoman Soilen kanssa leikkaamassa rukiin olkia marraskuun olkityö kursseja varten.


Oljet sidottiin lyhteiksi ja kuivattiin hyvin sekä toivottiin, etteivät hiiret niitä syö.

Kuusenkoristeita 


Kolmen kerran olkityökurssin ohjelmassa olivat perinteiset olkityöt: tähdet, enkelit ja himmelit. Oljesta tehdyt kuusenkoristeet ovat aina yhtä kauniita ja tuovat vanhat hyvät ajat mieleen, mutta niiden tekemiseen menee aikaa. Tunti jos toinenkin hurahtaa, eikä montaakaa ole vielä valmiina. Monesta tähdestä ehdittiin kuitenkin tekemään mallikappaleet ekalla kurssikerralla. Toisella kerralla tehtiin kolmiulotteinen seitsensakarainen tähti ja ensi viikolla yritetään tehdä himmeliä tai ainakin aloitetaan sitä.

Pataluha, mikä se on?

Ennen vanhaan, kun keiteltiin avotulella ja padan pohjat olivat pyöreitä, käytettiin vähän erilaista pannunalustaa kuin nykyään. Padan alle laitettiin oljesta tehty pyöreä rengas eli pataluha. Kovassa käytössä se mustui ja myös paloi ja oli tietenkin vähemmän kaunis.

Monelle sana pataluha on tuttu, mutta mitään käsitystä siitä, että se on ollut joku esine, ei yleensä ole. Jokainen kuitenkin tietää, että ei halua tulla haukutuksi pataluhaksi.

Olki taipuu tai sitten ei

Jotta olkea voisi kiertää tai palmikoida, sen pitää olla todella märkää. Monen tunnin liotuksen jälkeenkin olki katkeili. Syynä voi olla esim. kuiva kesä tai korrenvahvistajan käyttö. Oljesta tehdyn langalla sidotun pohjan päälle kierrettiin 4-6 olkea kerrallaan. Uusia olkia lisättiin koko ajan. Oljista oli ensin poistettu tähkät ja lehdet ja niitä säilytettiin kostean froteepyyhkeen sisällä.

Museoesineestä joulukoristeeksi


Kuusi ennakkoluulotonta naista käytti lauantaipäivästään monta tuntia pataluha kurssille, jonka aihetta oli pitänyt ensin googletta, jotta tietäisi mitä kurssilla tehdään. Kaikessa käsityössä näkyy tekijän kädenjälki. Toinen tekee tiukkaa toinen löysää, toinen on suurpiirteinen toinen pikkutarkka. Mutta vaikka työ tuntui hitaalta ja vaivalloiselta, jokainen sai pataluhan valmiiksi. Niitä tuskin laitetaan padan alle vaan ne löytävät paikkansa seinältä, pöydältä tai katosta riippumasta. Tähkiä ja muita olkikoristeitakin niihin voidaan lisätä sekä joulunvärisiä nauhoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti