3.12.2013

Materiaalit tutuiksi kässäkoululaisille

Syksyn teemana tai oikeasti koko ensimmäisen vuoden teemana on tutustuminen erilaisiin materiaaleihin, joista voi tehdä käsitöitä ja värkätä yhtä sun toista. Samalla opitaan jo monenlaisia tekniikoita.
Virkataan

Värikkäät trikoomatonkuteet innostivat harjoittelemaan sormivirkkausta. Virkattua nauhaa tuli tuota pikaa metritolkulla. Se sopi mitä parhaiten pitkäksi hyppynaruksi, jolla sitten hypittiin porukalla kolmannen kerroksen käytävällä. Osa on kiertänyt nauhan tuolinsa selkämykseen pehmusteeksi.

Syksyinen puu
Syksyn lehtiä on aina yhtä mukava kerätä ja jäljentää. Kävimme tutustumassa Sanssin kartanon pihalla oleviin Alpo Koivumäen ITE-teoksiin ja sillä reissulla keräsimme vaahteranlehtiä.

Niitä vaahteranlehtiä käytettiin malleina, kun muotoiltiin paperimassasta lehtiä jo aiemmin tehtyyn puuhun. Puun runko tehtiin erilaatuisista kangaspaloista.

Lopusta massasta muotoiltiin omenoita.

Lasten mielestä Suomen ja Ruotsin liput sopivat yhteen vaahteranlehtien kanssa.
Paperimassa valmistettiin ekovillasta lisäämällä siihen vettä, liisteriä ja liimaa. Massasta on helppo muotoilla erilaisia juttuja. Kuivuttuaan ne ovat kevyitä ja niitä voi maalata vesi ym. väreillä.

Maistuisko sulle hampurilainen?

Neulaa ja lankaa tarvitaan aina käsitöissä. Niiden käyttöä harjoiteltiin ompelemalla hampurilaiseen leivät, joihin seesaminsiemenet tehtiin kirjomalla paksulla langalla. Leivistä tuli hauskan pulleita, kun ne täytettiin vanulla. Hampurilaistyö oli aloitettu piirtämällä ja maalaamalla paperilla kuva hampurilaisesta. Seuraavaksi tutkittiin, mitä sinne hampparin väliin oli laitettu.

Huovutusvilla sopi erinomaisesti salaatin, juuston, pihvin, kurkun ja tomaatin raaka-aineeksi tässä tapauksessa. Neulahuovutus oli melkein kaikille tuttua entuudestaan. Työn tiimellyksessä vain yksi neula katkesi ja yhteen sormeen tuli haava.

Yhteispelillä se sujuu

Kaikenlainen kierrättäminen ja uusiokäyttö ovat kovasti suosiossa tällä hetkellä. Munakennoista ja kynttilänpätkistä askarreltiin yhtenä lauantaina sytykeruusuja yhdessä aikuisen kanssa. Kukaan ei ollutkaan aikaisemmin niitä tehnyt. Kuumaan steariiniin kastaminen piti tehdä huolella, jotta ruusu ei menisi rikki eikä kynttilämassaa roiskuisi päälle.

Ennen vanhaan maalarit taittelivat sanomalehdestä hatun päähänsä, jotta hiuksiin ei tulisi maalia. Sama hattu käy rasiasta, kun sen kääntää toisinpäin. Tusseilla rasioiden reunoihin piirrettiin vielä kuvioita ja niin oli kelpo lahjarasia valmiina viiden sytykeruusun kotiin kuljetukseen. 

Lisää kuvia opiston facebook sivulla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti