27.12.2013

Ensin oli iPod, iPhone, iPad ja nyt iPahvi

Uuden opetusohjelman suunnittelu ja kokoaminen on aina yhtä hauskaa. Mietitään, mitä uutta siihen keksitään ja mitä tuttua ja vanhaa tarjotaan edelleen. Tutkitaan muiden opistojen ohjelmia ja mietitään, löytyykö sieltä jotain myös meille. Haistellaan ajan tuulia ja toteutetaan kurssilaisten toiveita.

Esitteen muodon ja mallin suunnittelu on myös hauskaa ja yllätyksellistä. Ulkonäöltään tablettia muistuttava maailmanhistorian ensimmäinen iPahvi kehittyi perjantaiaamujen ideointien pohjalta, jotka Kimmo-taittajamme loihti näkyväksi. Toivottavasti se ilahduttaa sinua ja löydät sieltä mieleisiä kursseja.
Kauhajoen kansalaisopisto täyttää vuonna 2014 puolivuosisataa. Syksyn juhlallisuuksiin aletaan valmistautua jo nyt keväällä. Kurkistus 60-luvulla -nimisellä perinnekurssilla kerätään muistoja opiston alkuajoilta ja muistellaan miltä maailma näytti 50 vuotta sitten. Miksi opistoja perustettiin, mikä niiden tavoitteena oli silloin, miksi ne edelleen ovat olemassa ja mikä niiden visio on nykyään? Siinä kysymyksiä, joiden vastaukset voivat olla avartavia ja opettavaisia.

Kansalaistaitoja ja hyvinvointia
Valveutunut kansalainen osaa ATK:n, ensiavun, paritanssin ja pitää huolta omasta terveydestä. Kaikkia näitä taitoja voi opiskella Kauhajoen kansalaisopistossa. 

Oletettavasti yksi joulun suosituimmista lahjoista oli tablettitietokone. Heti tammikuussa alkaa neljän kerran kurssi, jolla opitaan, miten saat kaiken irti uudesta ”lelustasi”. Ja jos sinusta tuntuu, että tietokoneen kanssa ei kaikki oikein synkkaa, yhteispeliä voi harjoitella ”Ota tietokone kaveriksi”- kurssilla. 
Vahinko ei tule kello kaulassa ja ensiaputaidot vaativat opettelua. Niitä pitää myös kerrata, jotta osaisi toimia oikein, kun hätä on suurin. Sekä EA 1 ja EA 2 ovat kevään ohjelmassa kuten myös hätäensiapu. Isojoella voi myös suorittaa EA kakkosen sekä hätäensiapukurssin.

Tanssiminen tuo iloa elämään ja se on hyvää liikuntaa. Jiven, rumban ja chacha:n alkeita harjoitellaan Sanssin koululla maanantai-iltaisin. Omaa paria ei tarvita ja kurssilla edetään kokeneen opettajan ohjauksessa ryhmän taitotason mukaan.

Uutuutena on tarjolla jumppaa maanantaisin. Jyväskylästä vastavalmistunut liikuntatieteiden maisteri tulee vetämään lihaskuntojumppaa, jossa ensin lämmitellään, sitten otetaan hiki pintaan ja lopuksi venytellään kunnolla.
Perinteistä ja vakiintunutta opiston tarjontaa on maaliskuussa alkava ”Kevätlinnut tutuiksi retkeillen” -kurssi. Kurssilla opitaan tuntemaan lähiseudun lintuja sekä tutustutaan uusiin maisemiin. Erityisenä teema on linnuston muutos. Lintulajisto muuttuu yllättävän nopeasti, joten retkillä saatetaan kohdata monia uusia tulokkaita tai toisaalta harvinaistuneita lajeja.

Kädentaitoja
Kierrätys on tämän päivän pop -sana käsitöissä. Syksyllä jo oli yksi kurssi, jolla virkattiin tölkkien avausrenkaista monenlaista - laukkuja, koruja, vöitä jne. Maaliskuussa jatketaan samalla teemalla.

Sitä ennen tammikuussa käydään kirjojen ja pahvien kimppuun, joista purkamalla, kovertamalla, ompelemalla ja taittelemalla voi valmistaa monenlaista hyödyllistä. Valmiita tuotteita on parhaillaan esillä Opintolan vitriinissä.
Entäs mitä voisi tehdä vanhoista farkuista? Tyynyjä, laukkuja, vaatteita, säilyttimiä… Oikeastaan vai mielikuvitus on rajana. Aiheesta on juuri julkaistu pari uutta kirjaa, joista ideoita löytyy useammankin illan ahertamiseen ja netti on täynnä inspiroivia kuvia. Tammikuussa aloitetaan farkkujen tuunaus.

Isojoella kierrätetään kahvipusseja, joista valmistetaan ns. palatekniikalla kestävät kassit. Kurssi kokoontuu kahtena lauantaina. Siitä voi päätellä, että kotitehtäviäkin on tarjolla, jotta kassit saadaan valmiiksi.

Hopeatyökurssit ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Jos aihe kiinnostaa, niin paras olla koneen ääressä ilmoittautumassa heti to 2.1 klo 18.

”Lennokit ja muut lentävät vekottimet” on uutuuskurssi tai oikeastaan niitä on kaksi. Ne sopivat vaikka perheen yhteiseksi harrastukseksi. Eli isät ja pojat yhdessä tammikuussa alkavalle kurssille. Opetusohjelmaa suunnitellessa mietitään aina, että mitenkä saataisiin yhä useampi kaksilahkeinen suuntaamaan askeleensa opiston kursseille. Tässä yksi mietinnän tulos! Rakentamiseen voi käyttää valmista rakennussarjaa tai sitten tehdä ihan alusta alkaen käyttäen metritavaraa.

Keramiikkaa, maalausta ja värikylpyjä
Muotokuva kuivasivellintekniikalla valokuvasta. Miltä kuulostaa? Kristiinankaupungin Vuoden taiteilija Natalia Kaleva tulee opettamaan tekniikkaa kahdella eri kurssilla, jotka kokoontuvat kumpikin kaksi kertaa lauantaisin. Ekalla kurssilla tehdään mustavalkoinen tai seepian värinen kuva ja toisella käytetään värejä. Omia maalausmateriaaleja et tarvitse, opettajalta voit niitä ostaa, mutta mieluisan valokuvan tietenkin otat itse mukaan. 
Yhä useammat haluavat osallistua lyhyille kursseille ja tutustua uusiin aiheisiin ja tekniikoihin. Silloin voi testata, olisiko ko. jutusta pidempikestoiseksi harrastukseksi. Keramiikasta on tarjolla yhden viikonlopun lyhytkurssi sekä kurssi aloittelijoille.
 
Syksyllä opiston värikylpykursseille osallistui koko opiston historian nuorimmat kurssilaiset yhdessä vanhemman kanssa. Kokeilu oli onnistunut, joten edelleen vauvat ja taaperot pääsevät kylpemään väreissä ja kokeilemaan, miltä värien, soseiden, papereiden ym. levittäminen sujuu sormilla, käsillä, varpailla ja jaloilla. Upeita, värikylläisiä töitä on ollut esillä ja ilahduttamassa opiston muita kurssilaisia Opintolan kolmannen kerroksen seinillä.

Eikä tässä vielä kaikki
…vain pieni katsaus kevään tarjonnasta. Koko vuoden kursseille, jotka ovat jo alkaneet syksyllä, voi tulla myös mukaan vain kevääksi, jos on vapaita paikkoja. Esimerkiksi Opintolan iltakudontaan otetaan uusia oppilaita. Parhaiten saat tietoa vapaista paikoista soittamalla Allille toimistoon.

iPahvi on jaettu postin välityksellä kaikkiin talouksiin 27.12. ja ilmoittautuminen kursseille alkaa to 2.1. klo 18. Suurin osa ilmoittautuu nykyään jo nettisivujen kautta, mutta aina voi myös tulla ilmoittautumaan opiston toimistoon tai soittaa 3.1.2014 klo 8 alkaen puhelimella. Opintolasta voit myös hakea iPahvin, jos jostain syystä se ei ole kolahtanut postilaatikkoosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti