17.12.2014

Syksyn kädentaitokurssien satoa (osa 2)

Luonnonmateriaaleista asetelmia ja sammalnalleja

Varvuista, oksista, sammaleista ja jäkälistä saa näyttäviä asetelmia niin jouluksi kuin muihinkin juhliin. Rusetit langoista ja nauhoista viimeistelevät tuotokset ja edellisvuoden kaupanasetelmista säästetyt koristeet tuli myös hyödynnettyä.

Sammaleesta tehdyt nallet olivat lavan reunalla koristeena opiston 50-vuotisjuhlissa Sanssin koulussa. Nallet oli tehty Nummikosken kudonta ja käsityökurssilla. Sammaleet aseteltiin pienisilmäisen katiskaverkon sisään. Mainiota on, että vaikka kaikki tekivät saman ohjeen mukaan, silti jokainen nalle oli omannäköisensä. Nappisilmät ja – kuono tekivät niistä myös yksilöitä. Kun käytetään luonnonmateriaaleja, pitää aina muistaa mitä saa kerätä jokamiehenoikeuksien mukaan. Sammaleen ja jäkälän keräämiseen pitää saada maanomistajan lupa.

Valitettavasti en löytänyt koko nallerivistöstä otettua kuvaa.

Käsityökoululaiset tekivät myös omat kranssinsa kanukan oksista väännettyihin pohjiin.

Klipsutellen
Tänä syksynä pidin kolmannen klipsukurssin. Kurssilla valmistettiin tölkkien avausrenkaista virkkaamalla ja punomalla laukkuja, koruja, vöitä jne. Pari henkilöä osallistui toistamiseen kurssille, koska klipsuista voidaan niin monella tavalla tehdä erilaisia juttuja. (Ja kertaus on opintojen äiti.)

Tutustuimme myös netin tarjontaan. Pop tab- ja pull tab- sanoilla löytyy valtava määrä youtube -videoita ja muita sivuja, joissa on mitä erilaisempia klipsuista tehtyjä töitä. Klipsukurssit jatkuvat myös keväällä, silloin päiväkurssina.

Viikonloppukursseja Isojoella ja Karijoella
Viime talvena Isojoelta oli tullut toive himmelikurssista, joka toteutettiin yhden lauantain kurssina marraskuun lopulla. Oljesta valmistettiin pyramidin mallinen himmeli, koska se on hyvin kestävä ja myös näyttävä. Kurssilaiset onnistuivat himmelin teossa oikein hyvin ja itsekin taas innostuin aiheesta. 

Himmeleistä on ilmestynyt Eija Kosken upea kirja, jossa on lukuisia malleja, jotka on valmistettu oljesta ja myös muista materiaaleista. Ensi syksynä voisi kokeilla lasiputkista ja paperipilleistä valmistettavia himmeleitä.

Karijoella kurssilaiset tulivat ompelukoneet ja kankaat kainalossa ompelemaan lukkokukkaroita perjantai-illaksi ja lauantaiksi. "Mistä kankaasta kukkaron ompelen", tuntui olevan aluksi kaikkein vaikein asia kurssilla. No ei nyt sentään. Jotta kukkaro onnistuisi ja sopisi hyvin kehykseen, pitää tehdä tarkkaa työtä, ommella huolellisesti ja osata annostella liimaa sopivasti.  Ensimmäinen kukkaro tehtiin valmiilla kaavalla, mutta seuraaviin kehyksiin jokainen piirsi oman kaavan opettajan opastuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti