13.2.2015

Käsityökoulun kuulumisia

Tossua jalkaan

Syksyllä ommeltiin sisätossut paksusta huovasta.


Lampaanvillasta kudotut huovat kutistuvat ja tulevat tiiviiksi ja paksuiksi, kun ne pestään kuumassa vedessä. Tällaista materiaalia on helppo työstää ja siitä voi valmistaa erilaisia tuotteita. 
Tossut kasattiin pykäpistoin ompelemalla.
Jotta tossut olisivat jalkaan sopivat, piirrettiin paperille ensin jalan kuvat. Valmista kaavaa joko pienennettiin tai suurennettiin tarpeen mukaan.

Kankaanpainantaa

Aurinkovärjäys on helppo ja hauska kankaankuvioinnin tekniikka, jolla kaikenikäiset saavat aikaiseksi upeita luomuksia. Auringon kanssa sillä ei mitään tekemistä, sillä onnistuu myös pimeimpään vuodenaikaan. 
Käsityökoululaiset suunnittelivat kuviot joko tyynyliinaan tai kassiin. Kuviot leikattiin pehmeästä softiksesta. Seuraavaksi maitomainen, valkoinen ruiskuemulsio värjättiin väripigmenteillä.

Värjättävät kankaat kostutettiin ensin vedellä ja sitten värit levitettiin suunnitelman mukaisesti kankaalle. Tämän jälkeen softiksesta leikatut kuviot aseteltiin tiiviisti kankaan päälle ja koko komeus jätettiin kuivumaan yön yli tai tässä tapauksessa seuraavaan kertaan asti. 

Tekstiilitussilla kankaalle piirrettiin vielä lisäkuvioita ja tekstejä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti